Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dialog ni samo seštevek dveh monologov

Za vas piše:
Ožbej Peterle
Objava: 06. 02. 2021 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2021 / 11:55

Dialog ni samo seštevek dveh monologov

Po dolgem času sem v roke ponovno vzel knjigo francoskega filozofa Andrea Comte-Sponvilla Mala razprava o velikih vrlinah.

Po dolgem času sem v roke ponovno vzel knjigo francoskega filozofa Andrea Comte-Sponvilla Mala razprava o velikih vrlinah. Vedno se mi je zdelo zanimivo, da je uvodno poglavje namenjeno vljudnosti. Ali je vljudnost sploh vrlina, se že na začetku vpraša avtor. Ne nazadnje je lahko tudi morilec preklemano vljuden, a je še vedno morilec. Vljudnost se požvižga na moralo in morala na vljudnost, pravi Sponville. A po drugi strani: ko za nekoga rečemo, da je dobro vzgojen, najprej pomislimo prav na vljudnost.

Manire oziroma bonton so zelo fluidna stvar. Seveda je Veselov Olikani Slovenec iz leta 1868 v marsičem popolnoma drugačen od zadnje, devetnajste edicije Emily Post's: Etiquette, ampak osnovna načela so brezčasna: prijaznost, spoštljivost, sočutje in poštenost nam v vsakdanjih odnosih omogočajo, da lahko skupaj živimo prijaznejše življenje, v sožitju. Človek lahko postane človek samo z vzgojo, pravi Kant. Velja podobno za družbo?

Na vljudnost se večkrat spomnim, ko o...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh