Losos s kipnikom
Losos s kipnikom
Špinačni kipnik, Losos v paradižnikovi omaki
Špinačni kipnik
2 dag masla
4 jajca
10 dag kruha
l kisle smetane
sol
poper
2 stroka česna
5 dag špinače
Špinačo kuhaj v vreli slani vodi toliko, da dobro prevre. Kuhaj odkrito, da ne spremeni barve. Umešaj mehko maslo, pridajaj posamič rumenjake, kruh, ki ga pred tem namočiš v vodi in ožameš, kislo smetano, sol, poper, strt česen, špinačo. Nazadnje zamešaj trd sneg iz beljakov. Testo daj v pomaščen model za kipnike in kuhaj v vodni kopeli tri četrt ure.
Vodna kopel: model, ki si ga napolnil z zmesjo, postavi v večjo posodo z vrelo vodo. Voda naj sega nekoliko čez polovico modela, ki ne sme plavati v njej, da ne pride pri kuhanju v model voda. Model obteži z utežjo.
Losos v paradižnikovi omaki
1 kg lososa ali 6 filejev
2 žlici limoninega soka
sol
poper
...