Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oljčno ali sončnično olje za kuhanje?

Objava: 05. 06. 2021 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2021 / 13:09

Oljčno ali sončnično olje za kuhanje?

Kakšna je razlika med različnimi olji in katero je najbolj primerno za kuhanje in peko

Kakšna je razlika med različnimi olji in katero je najbolj primerno za kuhanje in peko

V trgovinah opazim veliko različnih olj, kljub temu pa navadno izberem uveljavljeno sončnično olje, ki ga uporabljam za praktično vse potrebe v kuhinji. Zanima me, ali delam narobe in bi bilo bolje, če bi za peko v ponvi uporabljala recimo oljčno olje. Je oljčno olje res najbolj primerna izbira tako za peko palačink kot za cvrtje?

Bernarda


Olja so maščobe rastlinskega izvora, v njih je največji delež nenasičenih maščobnih kislin, medtem ko maščobe živalskega izvora vsebujejo največ nasičenih. Sicer obstajajo izjeme, denimo kokosova maščoba je pretežno nasičena, podobno palmova, in ribja maščoba izjemno nenasičena.

Nasičenost/nenasičenost je tesno povezana z obstojnostjo maščob pri toplotni obdelavi, na zraku. Načeloma velja, da čim bolj je maščoba nasičena, manj občutljiva je.

Da je mera polna, pri nenasičenih maščobah ločimo takšne,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh