Štruklji in cmoki
Štruklji in cmoki
Štajerski skutni štruklji, Kruhovi cmoki
Štajerski skutni štruklji
30 dag pšenične moke
pol žlice soli
⅛ l mleka
pol žlice sladkorja
½ dag kvasa
jajce
3 dag masla
Nadev
5 dl mleka
5 dag pšeničnega zdroba
2 jajci
35 dag skute
ščep soli
Zabela
4 dag masla
3 dag krušnih drobtin
Iz moke, soli, mleka, sladkorja, kvasa, jajca in masla zamesi vlečeno testo in ga daj počivat. Za nadev zdrob zakuhaj v vrelo mleko in ga ohladi. Ohlajen zdrob zamešaj s skuto in jajci v gladek nadev in ga posoli. Odpočito testo razvleci in ga namaži z nadevom. Testo trdno zvij v štrukelj in ga zavij v vlažen prtič ter ga zaveži. Štrukelj kuhaj 30 minut v osoljenem kropu. Kuhanega zabeli s prepraženimi drobtinami, lahko pa pripraviš omako s kislo smetano.
Omaka s kislo smetano
1 dl kisle smetane
1 dl ml...