Skuta ali rikota: katera je bolj zdrava?
Skuta ali rikota: katera je bolj zdrava?
Kalcij najdemo v mlečnih izdelkih, v oreščkih, sezamu, brokoliju in celo listih peteršilja
Kalcij najdemo v mlečnih izdelkih, v oreščkih, sezamu, brokoliju in celo listih peteršilja
Že dlje časa me zanima, v čem je razlika med navadno skuto in rikoto. Je res, kar pravijo, da je rikota bolj zdrava izbira? Prav tako bom hvaležna za pojasnilo, če se mlečni izdelki razlikujejo po vsebnosti kalcija. V kolikšni meri so mlečni izdelki sploh vir kalcija?
Slavica iz Bele Krajine
Če mleko usirimo z dodatkom sirila, dobimo po določenem času sir, v katerem so beljakovine, pretežno kazeini. Ti so neodporni na kislino in sirilo, zato se zgrudijo, da jih lahko poberemo, precedimo, stisnemo in oblikujemo v sir. Kar ostane v kotlu, je voda s polovico rudnin, vitaminov, z laktozo in drugim delom beljakovin, ki jih imenujemo albumini, vsemu skupaj pa pravimo sirotka. Albumini so v nasprotju s kazeini občutljivi na visoko temperaturo. Ko sirotko segrejemo, izkosmičene beljakovine lahko poberemo v cedilo, dobljeno pa imenujemo sirarsk...