Hren ni le za veliko noč
Hren ni le za veliko noč
Ko se s pomladjo prebuja narava, začnem oprezati za hrenom na tržnicah.
Ko se s pomladjo prebuja narava, začnem oprezati za hrenom na tržnicah. Mladi presni listi hrena so namreč odličen dodatek k pomladnim solatam, kadar želimo okrepiti njihovo ostrino ali aromo. Ponekod jih uporabljajo kot obkladek pri obvezovanju kožnih ran. V večji meri kakor liste uporabljam korenino, ki je izrazito ostrega vonja in okusa. Veliko je ni mogoče pojesti naenkrat, nosečnicam in ledvičnim bolnikom uživanje hrena celo odsvetujejo. Hren je koristen v prehrani zaradi kalcija, natrija, magnezija in tudi vitamina C, žveplove spojine v korenini pa delujejo razkužilno v prebavilih. Da nariban hren ne potemni prehitro, mu dodam nekaj kapelj limonovega soka ali kisa. Oster vonj pri strganju pa omilim, če imam pri delu odprto okno in če hren pred tem postavim za nekaj časa v zamrzovalnik.
Pri nas ga radi skuhamo tudi po starem noninem receptu, vendar priprava...