Nekaj sladkega
Nekaj sladkega
Ko med tednom skuham enolončnico, pri nas ji pravimo mineštra, vsi za mizo po njej pričakujejo nekaj sladkega.
Ko med tednom skuham enolončnico, pri nas ji pravimo mineštra, vsi za mizo po njej pričakujejo nekaj sladkega. In ko se v nedeljo dobro najemo in pobožamo po trebuščkih, me družinski člani za omizjem hitro povprašajo, kaj bo dobrega za posladek.
Veste, za sladice z zapleteno pripravo preprosto nimam časa. Le redkokdaj se jih lotim; a takrat z vso vnemo in z vso natančnostjo. Največkrat je sladica pri nas hitro pripravljena, na en-dva-tri je zmes zanjo v modelu, nato v pečici in čez pol ure že zavonjamo sladko dobroto.
»Nekaj za povrh« po enolončnici razumem kot hranilno dopolnilo obroka, ne zgolj kot sladkarijo. Zato takrat poskrbim za sladico z več jajc, z dodano skuto, oreščki, pogosto jo obogatim še z vlakninami. Včasih dodam zelenjavo, na primer korenček, bučo, peso, kadar je zelenjave v mineštri premalo, velikokrat temno čokolado, pravi kakav ali r...