Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

7 W/kg (nacionalne) teže

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 31. 07. 2024 / 13:25
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2024 / 13:29
7 W/kg (nacionalne) teže
Cycling - Tour de France. FOTO: Reuters

7 W/kg (nacionalne) teže

Ne, Slovenski čas seveda ni časnik, ki bi se sistematično posvečal športnim zgodbam, a vendarle tudi ni medij, ki bi mu bilo za šport vseeno. Ne nazadnje: njen urednik je to, čemur pravijo »kolesarski zanesenjak«, saj precejšen del prostega časa preživi »v sedlu«.

Zato mi bralke in bralci najbrž ne bodo preveč zamerili, če ta naslovni prispevek za izhodišče vzame zgodbo, o kateri so sicer slišali že veliko – neverjetno predstavo, ki jo je na letošnji francoski pentlji uprizoril Tadej Pogačar.

Ob množici analiz Pogačarjevega dosežka so se posebej vtisnile v spomin tiste, ki so skušale oceniti, s kakšno rekordno močjo je komendski klancar prevozil nekatere ključne vzpone letošnjega Toura, zlasti tistega na Plateau de Beille v kraljevski 15. etapi (na fotografiji), ko so se dokončno vzpostavila razmerja med glavnimi tekmeci. Po oceni strokovnjakov je letošnji zmagovalec dirke po Franciji takrat skoraj 40 minut vrtel pedale z močjo sedmih vatov na kilogram lastne teže (torej več kot 450 W). Za primerjavo: Jonas Vingegaard naj bi isti vzpon prevozil z (zanj rekordnimi) 6,8 W/kg (zaostal je dobro minuto), Remco Evenepoel pa s približno 6,5 W/kg (zaostal je skoraj tri minute). Tudi dobri klancarji so na tistem vz...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh