Črni bezeg
![Črni bezeg](/storage/app/media/Weekly/69/7/E6DA124680AD8161C125850C004262A4.jpg)
Črni bezeg
Ob poteh, robovih gozdov in kmetijskih poslopjih najdemo grm višje rasti, črni bezeg (Sambucus nigra L.).
![](/storage/app/media/Weekly/69/7/E6DA124680AD8161C125850C004262A4-1.jpg)
Ob poteh, robovih gozdov in kmetijskih poslopjih najdemo grm višje rasti, črni bezeg (Sambucus nigra L.). Cvetove nabiramo pozno pomladi, ob suhem vremenu. Iz 6 kg svežih cvetov dobimo kg suhega cvetja, ki je rahlo rumenkaste barve, ne sme pa biti temno rjavo. Cvetovi vsebujejo flavonoide, eterično olje, minerale, zlasti kalij, klorogensko kislino in druge snovi.
V času prehladov in gripe lahko pijemo bezgov čaj samostojno, saj bezeg zmanjšuje vnetje in poveča potenje. To je dobro, saj se strupi, ki nastajajo pri uničenju virusov in bakterij, s potenjem izločijo iz telesa.
Bezeg dodajamo tudi v čajne mešanice. Npr. pri prehladu, ki ga spremlja zamašen nos, pijemo čaj iz naslednjih zdravilnih rastlin:
- 25 % rastline navadnega sporiša (Verbenae herba),
- 20 % cvetov pomladanskega jegliča (Primulae flos),
- 20 % c...