Praznična miza nas vabi
Praznična miza nas vabi
Kako naj praznično mizo opremimo z občutkom za slovesnost in prazničnost ter hkrati ostanemo varčni
Bogastvo okusov nam za praznik ni dovolj, ključen je tudi videz. Kar je pri nas orehova potica, je drugod božična štruca z veliko kandiranega sadja, krepkih začimb in masla, Angleži pa si dajo veliko opraviti z božičnim pudingom. Na mizi, tudi pri nas, velikokrat v kraljuje mesna štruca, mogočna zapečena svinjska krača, težka vsaj 3 kg, ali v rulado zvita zapečena potrebušina. Potrudimo se s skrivanjem nadeva v testo za žepke. Skrivanje kovančkov ali celega mandlja v božičnem riževem narastku, ki najditelju prinese srečo, pa je očitno praznična zabava številnih narodov.
Da je lepo pogrnjena in bogato obložena miza sila pomembna za ta čas, je najbolj očitno ravno v dneh pred prazniki. Prodajalci se na božič dobro pripravijo in nam, kupcem, ponudijo raznovrstno ponudbo. Od nekdaj je bilo tako. V času naših starih staršev ali še dlje nazaj so praznike pričakovali in se...