Sezonska živila in sezonske jedi
Sezonska živila in sezonske jedi
Kar naprej poslušamo o tem, da naj bi jedli le živila, ki so nam na voljo prav zdaj.
Kar naprej poslušamo o tem, da naj bi jedli le živila, ki so nam na voljo prav zdaj. V vročem poletju nam to ni težava, saj se paradižnikov in paprik ne branimo, na vrtovih se bohotijo blitva, jajčevci, mlada čebula, na voljo imamo toliko zelenjave, kot nam srce poželi, in smo res lahko ustvarjalni za štedilnikom. Jeseni in predvsem pozimi pa je ponudba hrane bolj borna in hočeš nočeš se kar naprej vrtimo v krogu istih jedi.
V manj radodarnem delu leta rada pokukam v zgodovino. Zanima me, kako so gospodinje kuhale nekoč, ko ni bilo dobro založene trgovine skoraj za vsakim vogalom, kaj so kuhale in kako so se znašle in nahranile svojo družino. Pred leti sem tako odkrila jed smukavc, ki jo poznajo na različnih koncih domovine in jo tudi različno pripravljajo. Ponekod kot juho, kod drugod kot gosto omako, ampak ideja je povsod enaka. Osmukati slabše in temnejše zun...