Komarček, kutine, suhe hruške in mandarine
Komarček, kutine, suhe hruške in mandarine
Vsako leto mi v vrtu zraste tudi komarček.
Vsako leto mi v vrtu zraste tudi komarček. Če se počuti dobro, rodi veliko semena in prav zdaj je čas, da ga poberemo. Morda je del rastline še povsem zelen, a tudi stebla, listi in cvetovi so uporabni. Ravno tako jih lahko posušite za čaj ali porabite pri kuhanju kompotov ali pa vejico potisnete v steklenico z domačim žganjem. Čaj pripravimo iz čajne žličke stolčenih ali zmletih semen, ki jih zavremo v 1/4 litra vode, pustimo 5 minut, odcedimo. Če uporabimo cela semena, čaj pokuhamo par minut in pustimo semena v vodi vsaj 10 minut, lahko pa ostanejo kar v tekočini.
Pri kuhanju lahko uporabimo tudi zelene dele rastline. Komarček ima podoben okus kot janež, ki pride do veljave predvsem pri marinadah, juhah in solatah. Kot začimba komarček nikdar ne manjka v kislih kumaricah, dodajamo ga ribam, mesu, siru. Mlade listne nožnice skuhamo, zabelimo z maslom in drobtin...