Domači likerji
Domači likerji
Zagotovo ste se že lotili tega preprostega opravila.
Zagotovo ste se že lotili tega preprostega opravila. Morda ste namočili višnje v mešanico alkohola in sladkorja ali pa ste ostanek od priprave smrekovega sirupa prelili z žganjem in ustvarili smrekovček ali pripravljate orehovec.
Liker lahko pripravimo iz vsega sadja. Aromo ojačamo z dišavami, kot so cimet, klinčki, limona in seveda vanilja. Ta pa je izredno dragocena in vse dražja, zato jo namerno izpuščamo.
Pri pripravi likerjev gre res težko kaj narobe. Konzervans je alkohol, zato je treba paziti, da ga je dovolj. Za dobro hrambo je priporočljivih 30 do 40 %, posebej, če nismo pristaši sladkih likerjev.
Poleg dobro zrelega sadja je zelo pomembno ustrezno žganje, pri tem je poudarek na nevtralnem okusu in vonju žganja. Lahko uporabimo 96% alkohol, pridobljen z destilacijo vina, in ga redčimo z destilirano vodo. Posebej v primeru, da pripravlj...