Je gluten res tako škodljiv?
Je gluten res tako škodljiv?
Kako izogibanje glutenu vpliva na ljudi, ki nimajo celiakije
Kako izogibanje glutenu vpliva na ljudi, ki nimajo celiakije
Dober dan. V zadnjih letih opažam veliko govora o glutenu, predvsem o izločanju glutena iz prehrane, ki naj bi bil krivec za slabo zdravje. Razumem, da se mu odpovedo bolniki. Zanima pa me, zakaj številni, ki nehajo jesti gluten, kljub temu da nimajo celiakije, povejo, da se brez glutena bolje počutijo? Je gluten res škodljiv?
Slavica iz Kopra
Gluten (po slovensko lepek) je zmes beljakovin iz zrn žit. Nekatera ga nimajo (npr. koruza, ajda, proso, kvinoja, amarant), ga imajo malo (oves, rž, ječmen, kamut) ali veliko (pšenica, tudi pira). Gluten daje elastičnost testu in omogoča, da se pri kvašenem ustvari krepka mreža, v katero se lahko ujamejo zračni mehurčki in testo naraste, se napihne, postane rahlo. Je nujna sestavina moke, da dobimo puhast kruh. Iz le koruzne moke takega kruha ne moremo speči, zato koruzno moko pri zamesu pomešamo s pšenično, najraje z belo. Po pravilniku...