Preproste zimske jedi z vratovino
Preproste zimske jedi z vratovino
Če smo lansko leto posadili kodrolistni ohrovt in morda rdeče zelje, okusna in koristna zelenjava ni daleč.
Če smo lansko leto posadili kodrolistni ohrovt in morda rdeče zelje, okusna in koristna zelenjava ni daleč. Letos se rdeče zelje še posebej dobro drži. Lahko ga tanko naribamo v solato v kombinaciji s krompirjem, (belim) fižolom ali endivijo. Kodrolistni ohrovt le poparimo z vrelo vodo ali ga kuhamo 5 minut, ohladimo v ledeno mrzli vodi, da ohrani barvo in vitamine. Uporabimo ga v solati, popečemo skupaj z jajci na oko, vmešamo v pire krompir, dodamo enolončnicam, smutijem, le sočimo ga manj uspešno.
V shrambi se nam morda valja kakšna buča in ne vemo, kako bi jo porabili. To posebej velja za buče špagetarice. Zdaj so popolnoma dozorele in so še slajše, zato jih s pridom uporabimo pri sladkih jedeh, npr. z orehi v smetanovi omaki, z vinsko omako ali z lončkom domače marmelade. Še boljše bodo, če jih spražimo na maslu in drobtinicah ali pripravimo z zelenjavo. Pomembno...