Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začimbe in dišavnice

Za vas piše:
Klemen Križaj
Objava: 14. 03. 2020 / 23:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2020 / 08:34
Začimbe in dišavnice

Začimbe in dišavnice

Začimbe in dišavnice so cele rastline ali le posamezni deli, ki vsebujejo snovi s posebnim vonjem in okusom.


Začimbe in dišavnice so cele rastline ali le posamezni deli, ki vsebujejo snovi s posebnim vonjem in okusom.

Prvotno so jih uporabljali le kot zdravilne rastline, ker njihove sestavine spodbujajo prebavo, pomagajo pri presnovi težke, zlasti mastne hrane, dovajajo vitamine, minerale in veliko zaščitnih spojin za večjo obrambno sposobnost organizma.

V kuhinji običajno uporabljamo sveže. Nekatere obdržijo svojo moč tudi v posušenem stanju (klinčki, poper, vanilja, kumina, janež). Pri nas je v rabi okrog 60 začimb; posameznih ali mešanic. Pri pripravi jedi jih dodajamo v začetku kuhanja, kadar želimo spremeniti okus. Pogosteje se dodajajo sveža na koncu priprave hrane, da v njih ohranimo vse žlahtne sestavine in vonj.

Začimbe imajo zelo močno antioksidativno moč. Med najmočnejše sodijo: klinčki, cimet, origano in kurkuma. Zelo dobro delujejo tudi:...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh