Kosilo za postni čas
Kosilo za postni čas
Enolončnica s krompirjem in fižolom, riž z blitvo in rahla vaniljeva krema
Enolončnica s krompirjem in fižolom
5 srednje velikih krompirjev
2 korenčka
večji por
konzerva fižola (250 g fižola)
sol
olje
Priprava:
Krompir olupimo, narežemo na kockice. Dodamo 1,5 l vode, žličko in pol soli, na kolobarje narezano korenje in por. Ko je korenje mehko, v juho primešamo konzervo fižola (skupaj s tekočino). Juho segrejemo do vretja. Ko zavre, znižamo temperaturo in kuhamo še 5 minut.
Še namig: Po želji lahko juho malo zgostimo: na 3 žlicah olja do svetlo rjave barve popražimo žlico bele moke in jo stresemo v juho in segrejemo do vretja. Ko juha zavre, znižamo temperaturo in kuhamo še najmanj 5 minut, da se moka prekuha.
Riž z blitvo
4 dl riža
6 pesti blitve (če je drobnolistna, sicer pa vsaj 6 stebel z listom in strženom vred)
čebula
žlica ocvirkov