Naj plesnive dele sira obrežemo?
Naj plesnive dele sira obrežemo?
Plesen je zdravju škodljiva tudi takrat, ko je še nevidna, jo pa že lahko zavohamo
Plesen je zdravju škodljiva tudi takrat, ko je še nevidna, jo pa že lahko zavohamo
Večkrat sem v dvomih, kaj naj naredim s kosom sira, na katerem se je pojavila plesen. Je dovolj, da ga le obrežem in preostanek pojem? Nekateri mi svetujejo, naj ga raje uporabim v kuhanih jedeh. Podobno me zanima pri marmeladi, sirupu ali domačem soku, na katerih včasih opazim plesen.
Zvonka
Spoštovani, najprej naj vam čestitam, da plesen opazite, prepoznate in se o tem sploh sprašujete. Veliko ljudi se na to sploh ne ozre, če že, pa plesnivi del živila zgolj obrežejo in živilo pojedo brez predsodka. Pa to ni vedno primerno, še manj zdravju koristno.
V zraku se nahajajo spore plesni, ki se v prijetno toplem, vlažnem in hranilno bogatem okolju začnejo razmnoževati. Manj kot ima živilo vode, manjša je možnost za razvoj plesni in obratno. Piškoti z marmelado bodo prej splesneli kakor strojni piškoti, kos potice v prozorni foliji prav tako, medtem ko...