Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Por – prezimna zelenjava

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 23. 02. 2019 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2019 / 13:37
Por – prezimna zelenjava

Por – prezimna zelenjava

Jedi s porom pripravljamo tudi iz poletnih sort, toda pozimi pride do svoje prave veljave. ki priporočajo,


Jedi s porom pripravljamo tudi iz poletnih sort, toda pozimi, ko vztraja por na vrtni gredici ali je posajen v cvetlično korito, pride do svoje prave veljave. Tako kot čebula in česen spada v družino lukovk in ima njima podobno vlogo v prehrani. Strokovnjaki priporočajo, naj dnevno zaužijemo 100 g oziroma eno skodelico pora ali nekaj manj čebule. S toliko zaužitega pora zadostimo potrebam telesa po vitaminu K, manganu, bakru, vitaminu C, folni kislini, železu, vitaminu A, vlakninam ter kalciju, magneziju, vitaminu E in maščobnim kislinam omega 3.

Pri uporabi pora, čebule in česna pazimo, da razrezan počaka na deski, preden ga vmešamo v jedi ali pražimo. V tem času se iz žveplovih spojin s kisikom iz zraka tvori snov alicin, poseben antioksidant za naše telo, ki nas ščiti, da se celice pravilno obnavljajo. Številne zaščitne snovi v poru ščitijo žilni sistem, srce...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh