Por – prezimna zelenjava
Por – prezimna zelenjava
Jedi s porom pripravljamo tudi iz poletnih sort, toda pozimi pride do svoje prave veljave. ki priporočajo,
Jedi s porom pripravljamo tudi iz poletnih sort, toda pozimi, ko vztraja por na vrtni gredici ali je posajen v cvetlično korito, pride do svoje prave veljave. Tako kot čebula in česen spada v družino lukovk in ima njima podobno vlogo v prehrani. Strokovnjaki priporočajo, naj dnevno zaužijemo 100 g oziroma eno skodelico pora ali nekaj manj čebule. S toliko zaužitega pora zadostimo potrebam telesa po vitaminu K, manganu, bakru, vitaminu C, folni kislini, železu, vitaminu A, vlakninam ter kalciju, magneziju, vitaminu E in maščobnim kislinam omega 3.
Pri uporabi pora, čebule in česna pazimo, da razrezan počaka na deski, preden ga vmešamo v jedi ali pražimo. V tem času se iz žveplovih spojin s kisikom iz zraka tvori snov alicin, poseben antioksidant za naše telo, ki nas ščiti, da se celice pravilno obnavljajo. Številne zaščitne snovi v poru ščitijo žilni sistem, srce...