Sardele – prava super hrana
Sardele – prava super hrana
Strokovnjaki priporočajo uživanje rib vsaj dvakrat tedensko.
Strokovnjaki priporočajo uživanje rib vsaj dvakrat tedensko. Sardele spadajo med pravo super hrano. Prva prednost je prehranska vrednost, saj vsebujejo zdrave maščobe, tudi precej tako želene omega 3, so vir kalcija, železa, bakra, selena in vitaminov B. Ne vsebujejo živega srebra in drugih škodljivih snovi. Tretja lastnost je ugodna cena. Četrta pa preprost način priprave ter uživanja. Peta pozitivna lastnost je, da gre za divjo ribo. Največji užitek dosežemo s tem, ko ribe jemo s prsti. Lahko jih jemo brez kosti ali s kostmi vred.
Zamrznjene sardele dobimo v vsaki trgovini. Običajno so cele, neočiščene. Velja, da meso in ribe najbolj pravilno odmrzujemo tako, da jih pakirane čez noč postavimo v hladilnik. Če časa ni, jih pakirane potopimo v posodo s hladno vodo. Vodo menjamo na pol ure. V eni do dveh urah odmrznejo in jih lahko očistimo.
Odtrgamo jim glavo in s prstom podrsamo po...