Hrana ni za v smeti!
Hrana ni za v smeti!
V Sloveniji kar tretjino pridelane hrane zavržemo. Kaj lahko storimo, da bi bili bolj skrbni?
V zadnjih treh letih smo v Sloveniji zavrgli na leto povprečno 143.000 ton hrane, kar 73 kg hrane vsak izmed nas. V tej številki niso zajeti le ostanki hrane iz gospodinjstev, teh je zgolj slaba polovica, visok delež gre tudi na račun ostankov večjih ustanov, trgovin in predelovalnih podjetij. Morda sami ne zavržete niti za nekaj žlic rižote, vendar je toliko in še več zavrže kateri od vaših sosedov. Že bežen pogled v rjav smetnjak razkrije, koliko ostankov še uporabne in okusne hrane je po nepotrebnem romalo v nesrečni zabojnik ali prikrito v straniščno školjko. Statistični podatki so strašljivi: kar tretjina pridelane hrane se namreč zavrže.
Hrana je vir hranil in energije za človekov organizem
Iz jabolka, piščančje perutničke in iz polente telo dobi osnovne gradnike za delo, obnovo in gradnjo imunskega sistema. Nekatera živila so s hranili bogatejša...