Češplje
Češplje
Končuje se sezona češpelj in sliv.
Končuje se sezona češpelj in sliv. Na voljo so številne sorte, pri čemer moramo povedati, da je češplja le ena izmed sort sliv. Na mojem Vrtu okusov rastejo zelo debele slive, ki pa še niso dozorele. Lahko se pohvalim z letino na tem drevesu, češplje pa nisem pridelala niti ene. Še dobro, da to sadje sušimo in si lahko ustvarimo zalogo. Ne pozabimo, da je najbolje, če tudi suho sadje pred uživanjem namočimo za nekaj ur, lahko tudi v vodnem kefirju ali kombuči, da postane laže prebavljivo.
Pretekli četrtek smo imeli v prijazni primorski vasi Slivje delavnico o »češpah«. Tako tam imenujejo ta moder sladek sadež, ki daje toliko možnosti za užitek. Odlične so presne, če so seveda zadosti zrele, lahko jih shranimo v zamrzovalnik za kasneje, lahko skuhamo kompot, jih damo v sod za žganje, naredimo vino, jih nasolimo, spečemo kolače, skuhamo marmelado. Če se vam zdi, d...