Sveže fige
Sveže fige
Tudi v celinskih vrtovih se tu in tam bohoti figovo drevo.
Tudi v celinskih vrtovih se tu in tam bohoti figovo drevo. Na vroč dan z njega zaveje vonj po morju in sladki spomini nas ponesejo v preteklost. Če nadležnim osam v tem času iztrgamo kak zmehčan plod, je naše zadovoljstvo nepopisno. Ob tem se sprašujemo, kako so lahko na Primorskem nekatera drevesa osamela, saj so za nas prava dragocenost.
Figa je sadež, ki ne prenese prevoza niti daljšega skladiščenja, zato jo moramo čim prej pojesti, zamrzniti ali posušiti. Če jih imamo obilo, jih le očistimo in zamrznimo, potem pa po potrebi v močnem sekljalniku z nekaj smetane in začimbami spremenimo v fino sladoledno kremo. Sadno kašo lahko tudi posušimo namazano na papir za peko, saj se tako čas sušenja zelo skrajša. Iz fig pripravimo marmelado, jih vložimo v rum, spečemo na ponvi, žaru, pripravimo pecivo, kreme. Zagotovo pa je največji užitek zagristi v svež sočen plod....