Lubenica
Lubenica
Če kdaj, je v začetku avgusta sezona lubenic.
Če kdaj, je v začetku avgusta sezona lubenic. Odlično je, da jih lahko pojemo obilo, saj iz telesa odplavijo precej neželenih snovi. Če smo zagrizeni vrtičkarji, lahko naslednjo sezono sami vzgojimo sorti z manj zahtevami za vročino: Crimson Sweet in Klodinke Blue ribbon. Poznamo tudi lubenice z rumenim in zelenim mesom.
Lubenica je zelo osvežilen in nizkokaloričen sadež, vsebuje nekaj več kot 91 % vode. Vsebuje večje količine antioksidantov, kot so likopen, vitamin C (askorbinska kislina), vitamin A (retinol) ter beta karoten, iz katerega v telesu nastane vitamin A. Je tudi vir karotenoidov, med njimi pomembnega antioksidanta likopena. Prav tako je vir aminokislin, kot sta citrulin in arginin. Robni del vsebuje največ vitamina C. Vsebuje tudi vitamina B6 (piridoksin) in B1 (tiamin) ter magnezij in kalij.
Izberite lubenice, ki imajo enakomerno rdeče-roz...