Stročji grah – sladkorni grah
Stročji grah – sladkorni grah
Letos sem posejala stročji grah, s katerim imam večje uspehe in manj dela.
Letos sem posejala stročji grah, s katerim imam večje uspehe in manj dela. Opozarjam, da je najbolje, če ga posejemo v eni vrsti, denimo v mešani zasaditvi, saj ga tako najlaže obiramo.
Gre za sorte graha, kjer lupina ni tako »olesenela« kot pri večini sort in je sladka. Na našem tržišču so na voljo sorte angleški ljubimec, ambrozija in vijolična različica braunschocker. Potrebujejo oporo, saj se popnejo čez pas visoko na palice ali mrežo, le ambrozija zraste nižja. Stroke obiramo sproti. Če nam uide, semena izluščimo, le pri sorti ambrozija so okusni tudi, ko se malce odebelijo.
Najbolje je, če si jih pripravljamo v jedeh sproti, za zalogo pa jih kratko blanširamo in shranimo v zamrzovalnik, zagotovo pa bi jih lahko tudi shranjevali v slanici ali kisu. Morda se poizkusimo tudi v naravnem kisanju? Stročji grah je pravi biser, saj je okusen, v ustih mas...