Vodni kefir
Vodni kefir
Okrepljena zavest o koristnosti probiotikov je povzročila razmah priprave in uživanja vodnega kefirja.
Spet nekaj novega, pa vendar starega, le okrepljena zavest o koristnosti probiotikov je povzročila razmah priprave in uživanja vodnega kefirja. Za kombučo, ki smo jo predstavili pred kratkim, potrebujemo 7 do 10 dni, vodni kefir pa pripravimo že v dveh dneh. Napitku lahko rečemo tudi domača slatina, saj vsebuje nekaj ogljikovega dioksida in je kot nalašč za poletno osvežitev. Potrebujemo le želatinasta kefirjeva zrnca, sladkor, vodo, cedilo in večji steklen kozarec. Za aromatiziranje pa po izbiri dodamo še kakšno sadje, zelišče, začimbe, sirupe. Pravzaprav je bistvena volja za pripravo, vse drugo je igrivo lahko. Ne bodite v skrbeh zaradi sladkorja, bakterije in kvasovke ga predelajo v nam koristne snovi! Z rednim pripravljanjem vodnega kefirja ustvarjamo vedno nove kulture, ki jih ne zavržemo, ampak podarimo naprej.
Vodni kefir, doma v Tibetu, spada med ferment...