Žganci
Žganci
Včasih smo pogosteje posegali po kuhanih močnatih jedeh. Žgance so izpodrinile predvsem delikatesne jedi, pomanjkanje volje in časa za kuho. V zadnjem času pa se vračajo predvsem pri ljudeh, ki ne smejo uživati glutena, saj lahko pripravimo žgance iz ajdove ali koruzne moke pa tudi iz prosene kaše. Receptov za žgance je toliko, kot je kuharic oziroma kuharjev. Različno jih pripravljajo tudi po pokrajinah. Okus dajo žgancem sol in maščoba, pa seveda kakovost moke. Pri tem je bistvenega pomena svežina mletja. Sveže mleta moka vsebuje več zraka in tako so tudi žganci rahlejši.
Moke med seboj tudi mešamo. Mešanica ajdove in koruzne moke je odlična kombinacija. Lahko zmešamo ajdovo moko z rženo. Poznana je tudi kombinacija krompirja z moko. Pri nas doma smo kuhali oženjene žgance iz krompirja in bele moke ter jih dobro zabeljene postregli s toplo jabolčno čežano za kosilo. Da bodo žganci rahlejši, lahko mešamo krompir tudi s koruzno ali ajdovo moko. Žgance lahko kuhamo tudi iz j...