Smrekovi vršički
Smrekovi vršički
V dolini so že preveliki, v više ležečih krajih pa ravno pravi.
V dolini so že preveliki, v više ležečih krajih pa ravno pravi. Pravijo, da vsebujejo največ zdravilnih snovi majhni, veliki dober centimeter. Prav je, da smo pri nabiranju zmerni in naberemo le toliko vršičkov, kot jih potrebujemo v enem letu, saj vsako pomlad lahko naberemo nove. Sveže med nabiranjem mimogrede tudi požvečimo in spoznamo, kako okusna je pomladna divja hrana, poleg njih si privoščimo tudi mlade bukove listke. Smrekove vršičke povečini mešamo s sladkorjem ali medom, zelo okusen pa je tudi čaj iz svežih ali posušenih vršičkov, za poživitev si pripravimo tudi kopel. Če imamo doma destilator, pridobimo eterično olje in hidrolat.
Vršički, mladi poganjki in iglice vsebujejo tudi veliko vitamina C. Smrekovi vršički ga recimo vsebujejo do šestkrat več kot limona. Poleg vitamina C, ki je močen antioksidant, vsebujejo še paleto drugih za organizem koris...