Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podobe velikonočnega časa iz Kanalske doline

Za vas piše:
Nataša Gliha Komac
Objava: 20. 04. 2019 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2019 / 13:25

Podobe velikonočnega časa iz Kanalske doline

Slovenska skupnost v Kanalski dolini je v zadnjih dveh letih izgubila kar dva duhovnika, ki sta skrbela in si prizadevala za navzočnost slovenščine v cerkvenem obredju.
Slovenska skupnost v Kanalski dolini je v zadnjih dveh letih izgubila kar dva duhovnika, ki sta skrbela in si prizadevala za navzočnost slovenščine v cerkvenem obredju. Zdaj za višarsko svetišče skrbi slovenski jezuit, v ukovški župniji pa pomaga slovenski frančiškan. Župnija v Žabnicah je ostala brez slovenskega duhovnika. Če je še v lanskem letu z ukovškega in žabniškega kora donela slovenska pesem in je bila v Žabnicah in Ukvah navada, da sta bila v slovenskem jeziku vsaj eno berilo in očenaš, je zadnje mesece prihodnost slovenske besede v dolinskih cerkvah vse prej kot predvidljiva. V letošnjih ukovških oznanilih za veliki teden npr. ni več nobene slovenske besede – niti pri poimenovanju župnije.

Življenje slovenske skupnosti v Kanalski dolini sicer odseva v obredju prazničnega leta. Podobe iz velikonočnega časa so povzete po avtorski monografiji Ljudska religioznost v Kanalski dolini: o umiti in v prt zaviti lobanji (2014), ki je nastala tudi s pogovori z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh