Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čar zelenja in butaric

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 13. 04. 2019 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2019 / 11:51

Čar zelenja in butaric

S slovensko navado, da na cvetno nedeljo blagoslovimo butare, se spominjamo Jezusovega slovesnega vhoda v Jeruzalem

S slovensko navado, da na cvetno nedeljo blagoslovimo butare, se spominjamo Jezusovega slovesnega vhoda v Jeruzalem

Verjetno nam je povsem samoumevno, da teden dni pred veliko nočjo – na cvetno nedeljo – nesemo v cerkev k blagoslovu zelenje in butarice in se ob tem niti ne zavedamo, kako edinstveno slovenska je ta navada. Blagoslov zelenja na cvetno nedeljo je poznan le v nekaterih delih Nemčije, Avstrije, Češke ter po vsej Sloveniji.

Za butare imamo številna imena (butarica, beganica, prantelj, presnec, drenek, pušelj, snop, vejnik, vivnik …) in jih po Sloveniji najdemo v prav toliko raznovrstnih oblikah. Katero zelenje se v butarah uporablja, je pogosto pogojeno predvsem z lokalnim rastjem – od oljke, vrbe, mačice, brina, pušpana, forzicije, leske, pa do vej sadnega drevja. Različne so tudi navade, kaj se butaricam poleg zelenja še dodaja: pomaranče, jabolka, barvne trakove, pecivo, tudi različne gospodinjske ali kmetijske pripomočke, ki so tako deležni blagoslov...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh