Regrat
Regrat
Užitni so vsi deli regrata, celo stebla, menda naj bi prav mleček v preteklosti uporabljali za zdravljenje oči.
Užitni so vsi deli regrata, celo stebla, menda naj bi prav mleček v preteklosti uporabljali za zdravljenje oči. Za nabiranje korenin je boljši jesenski in zimski čas mirovanja. Posušene lahko kupimo v lekarni. V tem času nabiramo liste, ki se kasneje napolnijo z grenčinami. Popke lahko vlagamo v kis, podobno kot kumarice, ali jih morebiti celo fermentiramo. Cvetove sušimo, pripravljamo sirup ali med. Tudi liste sušimo za čaj ali zeliščne soli. Sicer pa regrat jemo v solatah, dodajamo ga kuhanim jedem, podobno kot špinačo, ali v krompirjevi juhi.
Korenine in priprava čaja
Korenine nakopljemo, nežno oščetkamo, odrežemo, kar je potrebno odrezati, a pustimo čim več povrhnjice nepoškodovane. Sesekljamo ali naribamo in povsem posušimo. Posušene...