Poskrbimo, da bo hrana iz domače kuhinje varna
Poskrbimo, da bo hrana iz domače kuhinje varna
Ali ste kdaj pomislili, da lahko tudi način priprave jedi v domači kuhinji predstavlja tveganje za zdravje oziroma vir okužbe? Najpogostejši povzročitelji okužb s hrano so campylobacter, salmonella, echerichia coli, shigella, staphylococcus aureus … In kdo je najbolj ogrožen? Starostniki, majhni otroci in kronični bolniki.
Gospodinje imamo pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti hrane. Zato moramo skrbeti za čistočo v kuhinji ter zagotoviti izvajanje osnovnih higienskih načel. Vedeti moramo, da so bakterije prisotne v naših kuhinjah. Najdemo jih na krpi za brisanje posode, gobici za pomivanje, pomivalnem koritu, vodovodni pipi, vratih hladilnika, kuhinjskih deskah, delovnih površinah, posodi za odpadke, na tleh … Tako so na primer na gobici za pomivanje najpogosteje: campylobacter, salmonella, echerichia coli, staphylococcus aureus in listeria monocytogenes. Kuhinjske krpe in gobice za pomivanje vzdržujemo čiste, suhe in jih redno menjamo. Vse delovne površine v...