Čičerika za postne jedi
Čičerika za postne jedi
Domovina čičerike je Srednja Azija.
Domovina čičerike je Srednja Azija. Danes največ čičerike pridelajo v Indiji, Pakistanu, Turčiji, Etiopiji in Mehiki. Rastlina potrebuje nekaj več toplote od fižola.
Sodi med stročnice. Njen okus je nežen, oreškast, tekstura maslena. Kupimo lahko v slanico vloženo čičeriko, sveže kuhana pa vsebuje več hranil, z embalažo ne obremenimo okolja, pa še stroškovno je bolj ugodna.
Če čičeriko redno dodajamo na naš jedilnik, veliko storimo za zdravje srca, ožilja, črevesja.
Poznamo dve osnovni sorti čičerike. Pri nas poznamo sorto »kabuli«, v svetovni pridelavi pa je zastopana predvsem sorta»desi«, kjer so semena pol manjša od nam poznanih. Čičerika je različnih barv, od kožne do črne.
Kupimo lahko tudi čičerikino moko, ki je uporabna za zgoščevanje jedi, kot dodatek h kruhu, pecivu in nadomestek za jajca. Če je le mogoče, posezimo po moki iz k...