Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jabolčni kis p. Simona Ašiča

Objava: 27. 01. 2018 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.01.2018 / 11:49
Jabolčni kis p. Simona Ašiča

Jabolčni kis p. Simona Ašiča

Pater Simon Ašič je zelo cenil jabolčni kis.
Barbara Kozan, mag. farm.

Pater Simon Ašič je zelo cenil jabolčni kis, v nekem pismu je zapisal: »Jaz redno pri hrani uporabljam jabolčni kis, samo pri mleku in kavi ne. Pri mesu obvezno, juha dobi dober okus pri treh čajnih žličkah kisa.« V Stični je imel tudi svoj sodček jabolčnega kisa. Če kdo od bolnikov, ki so prišli k njemu po nasvet, ni imel doma jabolčnega kisa in mu ga je pater priporočal za lajšanje zdravstvenih tegob, mu ga je sam iz sodčka natočil za domov. V Stični še danes, že več desetletij, sami pripravljamo jabolčni kis po tradicionalnem postopku iz avtohtonih sort jabolk.

Jabolčni kis je dragoceno živilo, vsebuje telesu pomembne snovi. To so vitamini A, B in C, flavonoidi, čreslovine, številni minerali, kot so kalij, magnezij, fosfor in železo, ter pektin, jabolčna kislina in druge.

Jabolčni kis lahko obogatimo še z izvlečk...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh