Jabolčni kis p. Simona Ašiča
![Jabolčni kis p. Simona Ašiča](/storage/app/media/Weekly/67/5/830E1D3A28B4D88CC12582240040B75F.jpg)
Jabolčni kis p. Simona Ašiča
Pater Simon Ašič je zelo cenil jabolčni kis.
![](/storage/app/media/Weekly/67/5/830E1D3A28B4D88CC12582240040B75F-1.jpg)
Pater Simon Ašič je zelo cenil jabolčni kis, v nekem pismu je zapisal: »Jaz redno pri hrani uporabljam jabolčni kis, samo pri mleku in kavi ne. Pri mesu obvezno, juha dobi dober okus pri treh čajnih žličkah kisa.« V Stični je imel tudi svoj sodček jabolčnega kisa. Če kdo od bolnikov, ki so prišli k njemu po nasvet, ni imel doma jabolčnega kisa in mu ga je pater priporočal za lajšanje zdravstvenih tegob, mu ga je sam iz sodčka natočil za domov. V Stični še danes, že več desetletij, sami pripravljamo jabolčni kis po tradicionalnem postopku iz avtohtonih sort jabolk.
Jabolčni kis je dragoceno živilo, vsebuje telesu pomembne snovi. To so vitamini A, B in C, flavonoidi, čreslovine, številni minerali, kot so kalij, magnezij, fosfor in železo, ter pektin, jabolčna kislina in druge.
Jabolčni kis lahko obogatimo še z izvlečk...