Jesensko kosilo
Jesensko kosilo
Kolerabina kremna juha s smetano
1 čebula
2 ne prevelika gomolja kolerabe (350 g)
pol žličke rdeče paprike v prahu, žafrana ali kurkume
2–3 ščepci popra
1 korenček
2 žlici olja
1 kos kruha
1 dl kisle smetane
1,5 l vode
Čebulo narežemo na kocke, prav tako kolerabo in korenček. Vse prepražimo na olju. Zalijemo z vodo, solimo z žličko soli in popramo, nato dodamo še papriko v prahu. Ko juha zavre, kuhamo še 15 minut. Odstavimo, dodamo kruh, narezan na kocke. Ko se prepoji z juho, dodamo še kislo smetano in zmešamo s paličnim sekljalnikom.
Še kakšen namig: Juho lahko postrežemo z zlatimi kroglicami ali okrasimo s tanko rezino kruha, popečenega na maslu.
Svinjska ribica v čebulni omaki, s praženim krompirjem
400 g svinjske ribice
2 čebuli
7 gomoljev krompirja
...