Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oratorij Slovenija praznuje 30 let!

Objava: 06. 10. 2018 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2018 / 12:34

Oratorij Slovenija praznuje 30 let!

Letošnjega 1. septembra so oratorijski voditelji in animatorji praznovali 30 let od oživitve oratorijev na slovenskih tleh, ki od leta 1988 poživljajo mladinsko pastoralo v mnogih slovenskih župnijah.


Letošnjega 1. septembra so oratorijski voditelji in animatorji praznovali 30 let od oživitve oratorijev na slovenskih tleh, ki od leta 1988 poživljajo mladinsko pastoralo v mnogih slovenskih župnijah. Ob takem jubileju se je primerno ozreti na njegove začetke.
Začetnik oratorija kot vzgojno-pastoralnega programa je bil sv. Filip Neri, pri katerem se je zgledoval tudi sv. Karel Boromejski (oba v 16. stoletju). Najmočnejši pečat pa je dal oratoriju sv. Janez Bosko, ki ga je v 19. st. uporabil za socialno ogrožene mlade. Družba salezijancev, ki jo je ustanovil sv. Janez Bosko, je oratorij ponesla po vsem svetu. Leta 1901 je z njihovim prihodom na slovenska tla prišel tudi oratorij. Prvi je začel delovati oratorij v Piranu, toda druga svetovna vojna in še bolj povojni totalitarni režim sta ustavila štiridesetletno prizadevanje slovenskih salezijancev.

Leta 1988 je salezijanska družina po vsem svetu obhajala stoto obletnico don Bos...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh