Kaj je dobro vedeti o posodi
Kaj je dobro vedeti o posodi
Katera je primerna za pripravo in shranjevanje živil
Materiali, v katerih shranjujemo in pripravljamo hrano, morajo biti varni. Pri nakupu posod za pripravo in shranjevanje jedi vedno preberimo označbo na izdelku posode. Prav tako je pomembno, da upoštevamo navodila proizvajalca glede uporabe posode. Za vso posodo pa velja, da ne uporabljamo posod, ki so poškodovane.
Prednost za zdravje ima predvsem emajlirana posoda, saj je pri toplotni obdelavi hrane nevtralna in ne vpliva na hrano. Vendar pa se emajlirana posoda, še posebej tista s tanko prevleko, lahko poškoduje (v vročo emajlirano posodo ne nalivajmo hladne vode). V tem primeru jo zavrzimo.
Posoda iz stekla je ognjevarna in primerna za shranjevanje in pripravo jedi. V stiku s hrano ni škodljivih kemijskih reakcij. Ne prenese pa nenadnih temperaturnih sprememb (mraza), ker lahko povzročijo razpoke na steklu.
Pri uporabi posode s teflonskimi premazi je zelo pomembo, da posode ne preg...