Priprava sokov s parnim sokovnikom
Priprava sokov s parnim sokovnikom
Parni sokovnik je marsikomu sinonim za sokovnike. Mlajši generaciji pa se ob misli na sokovnik prikaže tisti, s katerim pripravljam sveže sokove.
Parni sokovnik je marsikomu sinonim za sokovnike. Mlajši generaciji pa se ob misli na sokovnik prikaže tisti, s katerim pripravljam sveže sokove. Parni sokovnik je sestavljen iz treh posod: prva je izparilna posoda, v katero nalijemo vodo. Druga je lovilna, z luknjo v sredini, na katero namestimo tretjo, sitasto posodo in jo napolnimo s sadjem. Sadje pokrijemo s pokrovom. Ko voda zavre, se upari, vroča para pronica skozi naloženo sadje. Pri temperaturi nekje med 80 in 90 °C popokajo celične stene sadja in sprosti se sok, ki se steka v lonec z luknjo in po cevki odteka v pripravljeno steklenico. Sok je segret in pasteriliziran. Del vitaminov sicer termično razpade, a prednost tega načina je, da je relativno čist in, kar je najbolj pomembno, da soka ne pregrevamo. Ravno pregrevanje spremeni okus sadja. Tako pripravljen sok je trajen in posebej, če ga polnimo v manjše stekl...