Kruh z drožmi - I. del
Kruh z drožmi - I. del
Starejša generacija bralcev je morda zastrigla z ušesi ob tej besedi.
Starejša generacija bralcev je morda zastrigla z ušesi ob tej besedi. Zanimivo je, da se je to početje razmahnilo tudi med mladimi, in to po vsem svetu. Fermentirana hrana se nezadržno vrača na naše jedilnike, o tem ni dvoma. Ker je kruh povečini še vedno stalnica naše prehrane, je res koristno, da vemo, kaj je v njem. Pa tudi če ne poznamo vseh hranilnih snovi, šteje to, da vemo, česa v kruhu nočemo. V našem vsakdanjem zalogaju ne sme biti neželenih pekovskih dodatkov, razvrednotene bele moke, najpomembneje pa je, da krušna moka ne sme biti stara. Pri tem pa se mnenja krešejo. Nekateri viri navajajo, da je bolje uporabiti uležano moko, drugi nas prepričujejo, naj uporabimo sveže mleto moko. Z namiznimi mlini smo danes lahko sami svoji mlinarji. Če pečemo z drožmi, nam v trgovino po kvas ne bo treba zaviti. Mimogrede, kvas poznamo od sredine 19. stoletja, prej so bili dro...