Kam z viški sadja
Kam z viški sadja
Letos imamo obilo dela s spravilom pridelkov. Težko nas je zadovoljiti; ko sadja ni, se pritožujemo, ko ga je zadosti, potihoma negodujemo.
Letos imamo obilo dela s spravilom pridelkov. Težko nas je zadovoljiti; ko sadja ni, se pritožujemo, ko ga je zadosti, potihoma negodujemo. Letos bomo vložili veliko kozarcev marmelade, sokov, pa tudi sušili bomo. K sreči se precej kmetij ukvarja z uslugo stiskanja sadja v sok in stekleničenja. Morda pa namesto soka pripravimo kis iz soka in narezanih jabolk. Ni težko, posebej, če imamo posodo z vrelno veho. Ta plinom omogoča izhod iz posode in onemogoča vdor tujih mikroorganizmov. Čez domač kis ga ni. Resda posoda za kisanje ni poceni. Gre za kvalitetno plastiko, primerno za živila. Na tržišču se dobi posoda stožčaste oblike, ki je še posebej prikladna. Kis pripravimo tudi iz hrušk, čeprav je malce drugačnega okusa. Upoštevajmo še, da je kis primeren tudi za kozmetiko in čiščenje doma.
Tudi grozdja je letos obilo. Radi bi pripravili sok, pa se sprašujemo, kako...