Čudoviti svet bazilike
Čudoviti svet bazilike
Bazilika vsebuje malo eteričnih olj, a veliko vrst, celo do 20! Vlagamo jo v kis ali napol posušimo in vložimo v olje.
Bazilika vsebuje malo eteričnih olj, a veliko vrst, celo do 20! Vlagamo jo v kis ali napol posušimo in vložimo v olje. Rastlino pustimo namočeno 3 do 4 tedne na senčnem mestu in precedimo. Zelo priročen način in brez spremembe okusa pa je shranjevanje v trdi, nasičeni maščobi, torej maslu ali masti. Baziliko sesekljamo in zmešamo z maščobo, pri čemer je delež maščobe lahko majhen. Maslo oblikujemo v kačo, zavijemo v papir za peko, dodatno zapremo v vrečko ali folijo in zamrznemo. Maslo po potrebi jemljemo iz zamrzovalnika.
Najbolj znan način uporabe bazilike je priprava pesta. Zraven poleg pinjol lahko uporabimo sončnična semena, lešnike, mandlje ali indijske oreščke. Pesto shranimo v hladilnik in porabimo v 2 mesecih. Nekateri vlagajo baziliko v olje in sol kot čemaž. V tem primeru je obstojna dlje, a se izrazi grenčina.
Iz bazilike lahko pripravimo čaje al...