Bučke za lahke poletne jedi
![Bučke za lahke poletne jedi](/storage/app/media/Weekly/67/31/B41FE2333C838E5FC12582D5003B931E.jpg)
Bučke za lahke poletne jedi
Spet je tu sezona bučk. Pri založbi Družina je pred 15 leti izšla knjižica Bučna kuhinja za vsak okus, ki združuje 100 čudovitih, a preprostih receptov. Upam, da se ne pritožujete, da ne veste, kam z bučkami. Če trgamo take, ki jim komaj odpade cvet, ne bomo imeli nikoli težav z viški. Rastlina si namreč prizadeva, da bi ustvarila dozorelo seme! Če nastavljajo veliko moških cvetov, to je cvetov na dolgih pecljih, so doživele neke vrste stres. Cvetove izkoristimo: porabimo jih za polnjenje, nasekljamo jih na solato, ocvremo v palačinkinem testu ali posušimo za čaj!
Mlade bučke narežemo na tanke rezine, začinimo in pri 50 °C posušimo kot čips. Če zrastejo prevelike, jih narežemo na kocke in vložimo v kis. Sicer pa jih tanko narežemo, položimo na pekač, prelijemo z malo olja, solimo in postavimo pod žar pečice, vklopljene na 250 °C za 5–10 minut. Tokrat vam ponujamo dve preprosti, a zelo okusni jedi.
HITRI GRATIN Z BUČKAMI IN STARIM KRUHOM
4 manjše bučke