Kalčki lucerne – instant zimska solata
Kalčki lucerne – instant zimska solata
V resnici gre za poganjke semen, ki jih kalimo en teden.
V resnici gre za poganjke semen, ki jih kalimo en teden. V ta namen kupimo semena, namenjena za kaljenje, kuhinjsko vrtnarjenje. Žličko semen stresemo v kozarec za vlaganje, prelijemo z vodo, namakamo nekaj ur, prekrijemo z gazo, ki jo učvrstimo z gumico, in vodo odlijemo. Kaleča semena dva- do trikrat na dan speremo. Pazimo, da odlijemo vso vodo! Če imamo možnost, da kozarec nagnemo, da bo površina za rast večja, je še bolje. Že po petih dneh se pokažejo klični listi, takrat pa so kalčki uporabno zreli. Porabimo jih kot dodatek jedem: sendvičem, solatam, namazom; namesto zelene solate in še kako. Najbolje je, če jih toplotno ne obdelujemo, nič pa ne bo narobe, če se to tu in tam zgodi, sploh, če ugotovimo, da surovih ne bomo porabili. Navsezadnje pa kalčke lahko vmešamo tudi v smutije ali presni sok. Kalčke lucerne lahko tudi kupimo v bolje založenih trgovinah. Zagotovo...