Skrivnosti« priprave okusnih in zdravih jedi v domači kuhinji
Skrivnosti« priprave okusnih in zdravih jedi v domači kuhinji
Vsi želimo uživati v okusnih jedeh. Prav tako pa si vse bolj prizadevamo, da bi bila naša prehrana čim bolj zdrava. Jedi, pripravljene v domači kuhinji, lahko združijo oboje. Naša prednost je, da večina med nami bolj ali manj obvlada kuhanje. Obdržimo to našo tradicijo, bodimo ponosni nanjo in jo prenesimo na mlajše rodove. Na vsakdanji mizi naj bodo preproste, okusne in zdrave jedi. Praznične jedi in nekatere bogate tradicionalne jedi pa naj popestrijo naše jedilnike le ob pravih priložnostih.
Pri vsakdanji pripravi jedi je pomembno, da porabimo čim manj časa. Zato načrtujmo jedilnike za vsaj nekaj dni vnaprej ali, še bolje, za ves teden. Po nakupih pa preudarno. Obvezno berimo označbe na živilih. Kadar koli je mogoče, posegajmo po »naravnih« nepredelanih živilih, uporabljajmo sezonsko zelenjavo in sadje iz lastnega vrta ali hrano, pridelano lokalno.
Med »skrivnosti« priprave okusnih in zdravih jedi sodi tudi uporaba jušnih osnov. Seveda tistih, ki jih pripravimo sami...