Ribez – rdeč, črn, bel
Ribez – rdeč, črn, bel
V resnici je bel rumen, črn pa temno vijoličen. Letos ga je povsod obilo.
V resnici je bel rumen, črn pa temno vijoličen. Letos ga je povsod obilo. Če smo spomladi grm pomladili, je izraslo veliko mladic in je zelo gost. Že načrtujemo, kako bomo ribez porabili. Največ ga bomo predelali v sokove, marmelade ali ga zamrznili. Imamo pa še eno možnost: da ga spasiramo, osladimo s sladkorjem ali medom, nalijemo na pekač, obložen s papirjem za peko, silikonsko podlogo ali slikonske posodice za praline. Nato ga sušimo v pečici ali sušilniku pri 50 °C toliko, da je površina ob pritisku usnjata in s tem je ribez nared za shranjevanje. Če imamo na voljo jabolka ali banane, jih dodamo ribezovi kaši za zgostitev in volumen. Sušeno sadje razrežemo in shranimo v kozarce. Seveda pa sadne lističe pripravljamo tudi iz zamrznjenega ribeza. Pomembno je, da ribez spasiramo, saj ima precej debela semena, ki bi se nam sicer valjala po ustih.
Presenetljivo m...