Grenčine v zdravilnih rastlinah
Grenčine v zdravilnih rastlinah
Čaj, ki je grenak, ker vsebuje grenčine, pijemo predvsem pri dveh motnjah: pri izgubi teka ter pri dispepsiji.
Foto: Andrej Praznik
Barbara Kozan, mag. farm.
Čaj, ki je grenak, ker vsebuje grenčine, pijemo predvsem pri dveh motnjah: pri izgubi teka ter pri dispepsiji.
Pomanjkanje apetita je pogost pojav pri starejših osebah, lahko pa se pojavi že v zgodnjem, mladostniškem obdobju življenja. Vzroki so različni: okužba, motnje v delovanju prebavnega trakta ali psihosomatske težave.
Dispepsija je sindrom, ki ga spremlja več simptomov. Zaradi slabšega izločanja želodčnih sokov, zmanjšane količine žolča ali zmanjšanega izločanja soka trebušne slinavke se začnejo v želodcu in črevesju nabirati plini, pojavijo se bolečine in slabost v trebuhu in imamo občutek polnosti v želodcu. Kot da bi imeli »kepo v želodcu« po zaužiti hrani.
Pater Simon Ašič je pri teh težavah svetoval pitje čaja iz naslednjih zdravilnih rastlin:
10 % kore...