Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pozorno ob nakupu medu!

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 26. 05. 2018 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2018 / 13:55
Pozorno ob nakupu medu!

Pozorno ob nakupu medu!

Se vam je kdaj zgodilo, da ste kupili med, ki je zavrel in se skisal?


Se vam je kdaj zgodilo, da ste kupili med, ki je zavrel in se skisal? Čebelar je preveč hitel s točenjem, vseboval je preveč vode. Za stabilnost in trajnost mora med vsebovati največ 20 % vode. Pašne čebele v panj nosijo nektar, ki vsebuje 80 % vode, nato pa ga s podajanjem druga drugi v medenem želodčku obogatijo z encimi, s kriljenjem pa zrak v panju kroži in med se zgoščuje. Ko doseže pravo gostoto, čebele satje zaprejo z voščenimi pokrovci.

Velika težava modernega čebelarja je tudi mešanje medu s sladkorjem. Čebelar po koncu čebelje paše čebele hrani s sladkorno vodno raztopino. Čebele se obnašajo, kot da uživajo medičino in zgoščeno tekočino vlagajo v satnice kot med. Spomladi, ko je razvoj družine buren in primanjkuje prostora za gnezdo, čebele prenašajo sladkorni med tja, kjer je prostor. To je lahko tudi iz spodnjega dela panja, ki ga imenujemo plodišče...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh