Kultura kolin na Slovenskem
Kultura kolin na Slovenskem
Koline ali furež so pomemben družinski ritual, ki se začenja v mesecu novembru. Koline imajo številne družbene, duhovne in kulinarične razsežnosti ter so v Sloveniji del bogate kulturne dediščine. V strokovni monografiji Ni ga tiča čez prašiča! etnolog dr. Janez Bogataj bralcem podrobno predstavi koline v vseh slovenskih gastronomskih regijah in ponekod v tujini.
»Gradivo za knjigo sem zbiral več let. Prve koline sem dokumentiral še kot študent leta 1966, v naslednjih letih vedno bolj sistematično,« pojasnjuje avtor, ki je pred tem napisal podobni izjemno temeljiti knjigi o kranjski klobasi (2011) in slovenskih poticah (2013).
V knjigi izstopa prikaz velike raznolikosti, ki se kaže že v poimenovanju zakola, izdelave mesnih izdelkov, druženja po zaključku, torej celotnega obreda ali praznika. Najpogostejše, povsod poznano, vendar ne povsod uporabljano poimenovanje (tudi knjižni izraz) za vse to so koline, ki pa ponekod pomenijo celoten proces in obred, drug...