Podbreška potica
Podbreška potica
V prvi polovici 19. stoletja je v Podbrezjah služboval duhovnik Franc Pirc.
Foto: Jožef Perne
V prvi polovici 19. stoletja je v Podbrezjah, znanem gorenjskem kraju s taborsko cerkvijo Žalostne Matere Božje, služboval duhovnik Franc Pirc, ki se je kasneje odlikoval kot sodelavec škofa Friderika Baraga in misijonar v Severni Ameriki. V letih službovanja je vas Podbrezje zaznamoval, saj je ustanovil drevesnico in spodbujal razvoj sadjarstva, ki je še danes pomembno.
Tudi ta zgodovinska okoliščina je vplivala na idejo o novem receptu, ki ga je na podlagi starejših pričevanj obudila domačinka Barbara Pogačnik. Gre za potico z nadevom iz suhega sadja – jabolk, tepk ali viljamovk. Interesno združenje Podbreške potice se pod vodstvom Jerneja Jegliča in predsednice KUD Tabor Dace Perne že več mesecev trudi, da bi to kulinarično posebnost zaščitili. Minuli petek so tako pripravili strokovno ocenjevanje petnajstih potic, med katerimi s...