Kosmiči in kompot
Kosmiči in kompot
Kaj ima to dvoje skupnega? Nič ali pa veliko.
Kaj ima to dvoje skupnega? Nič ali pa veliko. Okusa se lepo dopolnjujeta, pa še uravnotežena kombinacija hranilnih snovi se ustvari. Tržišče ponuja veliko različnih ovsenih kosmičev, običajnih, kjer je zrnje le zbito, in finih, ki se v ustih kar raztopijo. Potem so tu še hrustljavi kosmiči, ki so v osnovi piškoti, saj vsebujejo sladkor, maščobo in žito. Glede na to, da jim okus dajeta sladkor in maščoba, niso primeren obrok. Najbolje bo, če sami naredimo kosmiče.
V industrijski predelavi oves, ki vsebuje največ maščob med žiti, obdelajo s paro. Če doma strto seme, kar kosmiči so, hranimo dlje časa, oksidira in postane žarko. Zato je najbolje, da kupimo oluščen oves, imenovan tudi ovseni rižek, in kosmiče naredimo sami.
Kako je z izdelavo kosmičev iz preostalega žita? Vsa druga žita so trša, izjema je enozrnica. Prelijemo jih s toplo vodo za pol ure, odc...